Poročnik Franjo Malgaj, 20. 11. 1894–6. 5. 1919, častnik generala Rudolfa Maistra, borec za severno mejo, je prvi slovenski častnik, ki je s svojo enoto prostovoljno prišel na Koroško, da bi koroške Slovence priključili njihovi matični domovini. Malgajeva zasluga je, da je Mežiška dolina (ki danes šteje skoraj 26.500 prebivalcev) pripadla Jugoslaviji oz. matični domovini Sloveniji.

Prva svetovna vojna je močno spremenila odnose med »velikimi in malimi ljudmi« in tudi vplivala na razmah pismenosti. Vojaki na frontah so svoje vojaško življenje neposredno dokumentirali v osebnih dnevnikih, pismih, spominih in na razglednicah, ki so jih pošiljali domačim. Po zaslugah sorodnikov se je ohranila tudi obsežna korespondenca Franja Malgaja, ki je sestavni del razstave.


OBVESTILO

23. novembra, smo obeleževali slovenski državni praznik - dan Rudolfa Maistra. Na ta dan leta 1918 je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru. S tem dogodkom je k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške.

Posnetek celotne slovesnosti v počastitev dneva Rudolfa Maistra pri Predsedniku RS Borutu Pahorju in nagovor predsednice ZDGM mag. Lučke Lazarev Šerbec s krajšim kulturnim programom učencev OŠ za severno mejo Maribor je dostopen na POVEZAVI.