Beremo s sovico Znalko (bralna značka za najmlajše)

V Knjižnici Šentjur smo jeseni leta 2014 pričeli s projektom branja za najmlajše, torej za tiste, ki še niso zakorakali v šolo, in tiste, ki obiskujejo prvo triado osnovne šole. Znak naše knjižnice je sovica in z uvedbo bralne značke za najmlajše je sovica končno dobila tudi ime, Znalka.

Pripravili smo izbor in seznam kakovostnih otroških knjig, ki jih starši prebirajo skupaj z otroki. Otroke vabimo, da si do marca naslednjega leta s seznama izberejo štiri knjige na mladinskem oddelku in eno pravljico po lastnem izboru. Risbice, povezane s prebranimi pravljicami, otroci pokažejo ob obisku knjižnice, nanje knjižničarka odtisne žig. Mednarodni dan knjig za otroke (2. april), rojstni dan danskega pravljičarja Hansa Christiana Andersena, je teden zaključka bralne značke za najmlajše Beremo s sovico Znalko. Otroške risbice razstavimo na stopnišču knjižnice, za otroke in starše organiziramo predstavo ter otrokom podelimo bralna priznanja.

Bralna značka za odrasle

Bralna značka za odrasle je projekt, ki je namenjen vsem bralcem od petnajstega leta dalje in poteka od februarja do februarja. Namen projekta je, da bralci posežete po avtorjih, za katere niste slišali, ali spoznate avtorje določenih dežel ter se seznanite z obletnicami naših in tujih znanih pisateljev. Tematika je raznolika in vsako leto drugačna. V ta namen pripravimo zgibanko s priporočeno literaturo in posebej izpostavimo izbrane knjige na policah, ki so namenjene za projekt.

Za osvojitev značke je potrebno prebrati najmanj štiri, od predlaganih naslovov iz zgibanke, ter enega po lastnem izboru. S kakovostnim izborom naslovov domačih in tujih avtorjev, tako leposlovja kot tudi priročnikov, poskušamo za različne okuse in starosti bralcev izbrati kaj zanimivega in primernega. Ob zaključku bralnega leta bralce nagradimo z ogledom predstave in bralnim priznanjem.